26 lutego 2014

Tłusty Czwartek w wersji light

Trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek bez pączków. W tym roku dzień ten przypada na 27 lutego. Niestety ze względu na fakt, że zwykle smażone na głębokim tłuszczu, a przy tym składają się z białej mąki i dużej ilości cukru, pączki prawdziwą bombą kaloryczną. W dodatku uchodzą za niezdrowe. Coraz częściej jednak pojawiają się pomysły na pączki w wersji „light”. Na czym polega ich fenomen? Do wypieku używa się przede wszystkim dużo mniejszej ilości cukru, w niektórych przepisach część białej mąki zastępuje się mąką pełnoziarnistą (zawiera więcej błonnika i witamin). Nadzieniem może być bezcukrowy dżem lub mus. Natomiast zanurzone na chwilę w gorącej wodzie tuż przed pieczeniem, wchłoną o połowę mniej oleju. To wszystko sprawia, że w tym dniu można sobie pozwolić na trochę więcej słodkiej przyjemności. No właśnie – ile pączków planujecie zjeść w tym roku?